Vreau sa mentionez ca sunt un mare fan al Intermittent Fasting-ului.
Am auzit de acest concept acum un an de zile si m-a convins sa incerc sa vad daca este o alegere sanatoasa si pentru mine. De atunci am practicat acest stil de viata si cred ca nu ma mai pot intoarce la felul in care mancam inainte.
Nu puteam sa am control asupra dietei mele pentru ca nu stiam sa imi ascult nevoiele corpului, iar asta ducea la cresterea mea in greutate desi incercam sa fac sport si chiar sa elimin alimentele nesanatoase ( sucurile, dulciurile, fast-food etc ).
Confundam deseori tristetea cu foamea, ma trezeam dimineata cu o stare de foame exagerata si imi era greu sa ma mai concentrez in timpul zilei cand mi se facea foame … pot spune ca expresia „Foame de lup” era pe ordinea zilei.
Incurajez pe oricine sa dea o sansa acestui mod de a se alimenta pentru ca Intermittent Fasting ofera 2 avantaje majore atunci cand vine vorba de pierderea in greutate sau de controlarea apetitului:
- Iti ofera libertate cand vine vorba de ceea ce trebuie sa mananci, asta inseamna ca nu conteaza daca esti vegetarian, carnivor, omnivor, vegan etc. Tu iti alegi ceea ce vrei sa mananci in functie de dorintele si poftele tale.
- Te ajuta sa iti stapanesti sentimentul de foame.
In plus s-a dovedit ca Intermittent fasting-ul are mai multe beneficii pentru sanatate:
- S-a dovedit ca Fasting-ul creste oxidarea grasimilor. *Oxidarea grasimilor este procesul metabolic pe care organismul il parcurge pentru a face grasimea depozitata utilizabila ca energie.
- Cercetarile au aratat o crestere a concentratiei totale si pulsatile a hormonului de crestere din organism, dupa perioada de Fasting. *Hormonul de crestere este responsabil pentru facilitarea arderii de grasimi, a cresterii musculare si multe altele.
- Un alt efect benefic este cresterea metabolismului cu pana la 3,6 – 10%, ceea ce inseamna mai multe calorii arse pe o perioada de 24 de ore.
- Etc
Tipul de Intermittent Fasting pe care eu il folosesc si despre care vorbesc si in acest articol este 16/8 Intermittent Fasting. Care inseamna ca cele 24h din ziua ta se vor imparti in 16 ore in care nu mananci/bei nimic care sa aiba nutrienti + 8 ore perioada de hranire.
Cel mai usor este sa incepi fastingul imediat dupa masa de seara (aprox 8pm), sa iei prima masa in jurul orei 12 si sa termini cu ultima masa dupa 8 ore, adica in jurul orei 8pm.
Cu toate astea, perioada de hranire se poate planui in functie de preferintele fiecaruia.Daca preferati sa mancati micul dejun si sa sariti peste cina este ok, atata timp cat respectati intervalul 16/8.

Published by